Lavterskeltilbud
Hensikten med kommunens lavterskeltilbud er å gi barnehage og foreldrene mulighet til å komme raskt i kontakt med kommunens spesialpedagogiske team for førskolebarn (S-team førskole) dersom en er tenker at et barn har behov for ekstra hjelp og støtte i hverdagen. Hjelpen kan gjelde enkeltbarn eller en gruppe barn i barnehage, eller til barn hjemme dersom de ikke har barnehageplass. Hjelpen skal omfatte tilbud om foreldrerådgivning.
Målet er å tidligst mulig iverksettes tiltak for å reduserer risikoen for at et barn faller utenfor, eller ikke kan utnytte sitt potensiale i lek og læring. Foreldre må gi samtykke til observasjon eller kartlegging av sitt barn.
S-team førskole består av spesialpedagog og logoped.
Spesialpedagogisk hjelp i barnehage
Barn som har behov for det, har rett til spesialpedagogisk hjelp. Barnet kan ha rett på hjelp fra fødselen, og uansett om han eller hun går i barnehage eller ikke. PP-tjenesten vurderer behovet.
Vilkåret for å få spesialpedagogisk hjelp er at barnet har et særlig behov for slik hjelp. Kommunen fatter vedtak om spesialpedagogisk hjelp basert på utredning og sakkyndig vurdering fra PPD.
I «særlig behov» ligger det et krav om at barnet må ha et behov som skiller seg fra, eller er mer omfattende enn det behovet barn på samme alder vanligvis har. I vurderingen er det aktuelt å se på barnets utvikling, læring, evner og forutsetninger – for eksempel om barnet utvikler seg senere, eller annerledes, enn det som er forventet (eventuelt «typisk for alderen»).
Retten til spesialpedagogisk hjelp må vurderes på et selvstendig grunnlag. For barn som går i barnehage skal det i vurderingen også tas standpunkt til om barnets behov kan avhjelpes innenfor det ordinære barnehagetilbudet. PP-tjenesten skal utrede og ta standpunkt til om barnets barnehage har nødvendige ressurser og kompetanse til å avhjelpe barnet. Deretter skal PPD utarbeider en sakkyndig vurdering, som gir en anbefaling til Hadsel kommune om hvilket tiltak som bør iverksettes for at barnet skal få nødvendig hjelp.
Spesialpedagogisk hjelp til barn uten barnehageplass
Retten til spesialpedagogisk hjelp gjelder også for barn som ikke har barnehageplass. Hjelpen skal omfatte tilbud om foreldrerådgivning. Lavterskeltilbud til barn som ikke har barnehageplass gis fortrinnsvis i samarbeid med helsestasjonen.
Hvordan få hjelp til lavterskeltiltak?
Barnehager, helsestasjon eller foreldre oppfordres til å ta kontakt med kommunen tidlig dersom de er bekymret for et barns utvikling. På den måten kan tiltak settes inn tidlig. Tiltak kan være veidleding av ansatte i barnehager, av foreldre eller begge parter i lag.
- Ut fra observasjonen vil det utarbeides et forslag til tiltak som kan prøves ut. Det avtales om det er behov for et møte med foreldene for gjennomgang og tips til tiltak hjemme, og settes av tid til dette når vi er i barnehagen.
- Oppfølgingssamtale etter en avtalt periode med utprøving, for å evaluere tiltak. Dersom lavterskeltiltak ikke virker eller ses på som tilstrekkelig, kan saken tas videre som henvisning til PPD for mer hjelp.
Oppstartmelding/søknad om hjelp fra kommunens S-team førskole sendes Hadsel kommune v/oppvekstsjef – mer info om under her: