Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Sist oppdatert 17. sep. 2021 kl. 15:23

Informasjon om koronasituasjonen fra Hadsel kommune

Hadsel kommunes koronatelefon:  417 04 502 (åpen hverdager 08.30-11.00 og 13.00-14.30)

Informasjon om koronavaksinering (vaksinasjonstelefon: 41 70 44 45, betjent hverdager 12.00 - 15.30). 

Klikk her for venteliste og timebestilling

Information in English

Les mer...

Viderefører lokale smittevernregler

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin

- Vi er tilfreds med at regjeringen åpner for å videreføre lokale smitteverntiltak så lenge de har en god, faglig begrunnelse, og håndheves med fornuft, sier Ingebjørn Bleidvin, kommuneoverlege i Hadsel.

2020-03-29

Kommuneoverlegene i Lofoten og Vesterålen har søndag kveld gjennomgått regjeringens nye veileder. De har også evaluert konsekvensene og effekten av de samordnede karantenevedtakene som har vært gjeldende i kommunene i regionen de siste to ukene.

- Helt fra starten av har vi hatt den type regional samordning og nødvendige unntak som regjeringen ber om i veilederen. Vi har hatt en fleksibel dispensasjonspraksis. Derfor føler vi oss i liten grad truffet av kritikken mot vedtakene. Samtidig har den gunstige smittesituasjonen vedvart en god del lenger enn vi trodde den ville, sier Bleidvin.

I hovedsak anbefaler derfor kommuneoverlegene at vedtakene blir videreført. Unntakene er Værøy, som hele tiden har hatt en egen, noe strengere bestemmelse, og øykommunen Røst, der de anser at situasjonen kan håndteres uten videre lokalt vedtak. I Hadsel blir vedtakt videreført frem til torsdag, da det er opp til kommunestyret å vedta om det lokale karantenekravet skal videreføres i kommunen.

- Vi ønsker nå å være ekstra tydelige på at dersom næringslivsaktører opplever problemer knyttet til lokale vedtak, så oppfordrer vi dem til å ta kontakt med kommunen, så skal vi prøve å finne løsninger, sier Bleidvin.

Formelt vil videreføringen variere noe mellom kommunene. Enkelte steder har kommuneoverlegen delegert fullmakt, og kan da videreføre direkte. Andre steder må vedtaket bekreftes av kommunestyret, dersom politikerne velger å følge kommuneoverlegens anbefaling. De fleste kommunene har kommunestyremøte de kommende dagene.

- Det vil kunne være ulike vurderinger rundt hvorvidt det fortsatt eksisterer en hastesituasjon, der kommuneoverlegen har fullmakt, eller om det nå er påkrevd med vedtak i kommunestyret. Man må se dette i lys av at smitteverntiltakene de siste to ukene har vanskeliggjort også politiske møter, sier Jan Håkon Juul, kommuneoverlege i Vågan.

- Hvordan hver kommune løser dette vil være en individuell vurdering, men intensjonen bak kveldens råd fra oss er tydelig: Vi skal ivareta godt smittevern samtidig som vi skal legge til rette for næringslivet. Men vi ønsker ikke at folk kommer på påsketur til Vesterålen og Lofoten.

- Vi forstår at mange studenter har lyst hjem i påsken. At folk har lyst til å besøke slekt. At det svir å avlyse topptur-ferien. Men husk: Sykdommen Covid-19 kan ha lang tid fra smittetidspunkt til du blir syk. Og i en tid der helsevesenet er presset, er en øy i havgapet et dårlig sted på et dårlig tidspunkt for å bli syk. Det er ikke noe særlig å bli fraktet i en smittekuvøse av luftambulansen når vinterstormen hyler rundt deg, avslutter Bleidvin.

Tip a friendTips en venn