Vaksinasjon mot Covid-19 er noe store deler av befolkningen er opptatt av og venter på. Samtidig vet vi at svindel og spredning av skadevare er utbredt i andre land, og at dette også rammer Norge for tiden.

Basert på erfaring forventer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at svindelforsøkene vil øke i omfang i tiden fremover, derfor er det nyttig å være klar over hvordan svindlerne opererer. 

Det er viktig å være klar over at koronavaksinen er gratis og at du får beskjed når det er din tur til å vaksineres. Det er Hadsel kommune som vil kontakte deg og vi vil kontakte deg på telefon (de første prioriteringsgruppene) eller sms. Vi vil ikke på noe tidspunkt be deg om betaling eller forhåndsbetaling. Får du slike henvendelser om koronavaksinasjon fra Hadsel kommune, er det svindel. 

Vi følger også strengt prioriteringsgruppene til Folkehelseinstituttet og vil ikke på noe tidspunkt tilby tidlig vaksinasjon mot betaling.

Svindlerne bruker ulike kommunikasjonskanaler for å nå frem til ofrene. Det er observert svindel via telefonoppringninger, tekstmeldinger, eposter, meldinger via sosiale medier, osv.

 

Dette bør du være obs på:

  • Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten må selv dekke en «egenandel». NSM har sett tilfeller der innbyggere fikk telefonoppringning som tilsynelatende var fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.

 

  • Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus. Ikke trykk på lenker du får tilsendt på e-post eller sms før du har forsikret deg om at avsenderen er ekte.

 

  • Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm). Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret senere.

 

  • Svindel bygges på virkemidlene tillit, frykt eller fristelser. Vær ekstra på vakt mot henvendelser som spiller på dette, enten de kommer på e-post, SMS eller telefon.

 

  • Svindelforsøk kjennetegnes ofte ved at de ber deg gjøre noe og at det haster å gjøre det. Vær ekstra på vakt når du blir bedt om å skynde deg å gjøre noe. Ta en pause, les gjennom en gang til og sjekk i en annen kanal om henvendelsen er ekte.