Her foregår testing

Dersom det blir avtalt at du skal testes for koronasmitte, får du beskjed om hvor du skal møte opp. Testing foregår ved helsehuset på Stokmarknes.

Parker bilen på oppmerkede parkeringsplasser og vent til helsepersonell kommer ut til bilen for å teste deg. Ikke gå inn i bygget dersom du har spørsmål eller det skulle være forsinkelser. Vent på at helsepersonell kommer til deg eller bruk telefon.

Karantene etter test

Testen er unnagjort på få minutter, det blir tatt en prøve med vattpinne i svelg og nese. Frem til du får svar på testen, lever du som om du er i karantene. Har du vært i utlandet eller er nærkontakt med en person som er smittet, gjelder andre regler. Les mer om disse reglene her.

Testresultat

Testresultatet får du normalt dagen etterpå, avhengig av pågangen på laboratoriene. Du kan logge deg inn på Helsenorge og se prøvesvaret ditt. Link og mer informasjon finner du her: https://www.helsenorge.no/provesvar/om/

Dersom du er smittet, skal du ta kontakt med fastlegen din dersom du ikke alt har blitt kontaktet av kommunens helsepersonell. Du skal isoleres og kommunens smittesporingsteam vil raskt ta kontakt med deg for å få oversikt over nærkontaktene dine. 

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Nærkontakter blir kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for dem.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

  • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, 

eller

  • direkte fysisk kontakt,

eller

  • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

 

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Dersom testen din er negativ, men du fortsatt har symptomer på sykdom, skal du holde deg hjemme til du er symptomfri. Dersom du trenger hjelp, ta kontakt med lege.