I morgen settes siste koronavaksine på Hadsel helsehus, samtidig som to år med koronatiltak i hovedsak er over. Hadsel kommune vil takke alle innbyggere og ønske velkommen til ny og normal hverdag.
Det aller siste av nærmere 17.000 koronadoser blir satt på Hadsel helsehus onsdag 16. februar. Da er det over ett år siden den første dosen ble satt.
– Nå går vi i stor grad over til en mer normal hverdag. Jeg vil takke innbyggerne i Hadsel både for den innsatsen de har gjort med å følge opp tiltak, men også for at så mange har latt seg vaksinere. Det har vært et viktig bidrag til at vi er der vi er i dag, sier ordfører Aina Nilsen.
– Jeg håper folk nå vil ta i bruk spisesteder, kulturtilbud og alt annet som ikke bare gir oss glede, men som også løfter næringslivet vårt etter to tøffe år, sier Nilsen.
Prosentvis er det nå over 92 prosent av befolkningen som har fått 1. dose vaksine og over 85 prosent som har fått to doser. Det vil fortsatt være mulig å vaksinere seg på Apotek 1 på Stokmarknes på hverdager mellom kl 09 og 16. Apotek 1 tilbyr både timebestilling og drop-in.
Det er fortsatt mange som smittes av korona i Hadsel og store deler av Norge. De siste to ukene har det vært registrert 160 nye smittede i kommunen.
– Det er forståelig at noen kan synes det er uvant at tiltakene er borte samtidig som mange er smittet. Grunnen til at de kan fjernes er at så mange er vaksinert og at korona nå ikke er farlig for de aller, aller fleste. I stor grad er vi tilbake til at «er du syk, hold deg hjemme og er du frisk kan du gå på jobb» Vi må venne oss til å tenke på korona mer slik vi tenker om influensa, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.
Det er mange som har spørsmål rundt smitte, testing og når en skal holde seg hjemme. Det er for eksempel ikke lenger nødvendig å holde seg hjemme fordi en du bor med er smittet.
– Det er viktig å unngå unødvendig fravær fra skole og arbeidsliv nå som vi skal tilbake til en i hovedsak normal hverdag. Derfor er det viktig å huske at det ikke er noen spesielle regler knyttet til covid-sykdom nå. Vi må ta personlig ansvar slik vi var vant med å gjøre i alle år før pandemien. Det er jeg trygg på at befolkningen vil klare helt fint, sier Bleidvin.
Folkehelseinstituttet har laget et flytskjema som forklarer hvordan vi nå skal forholde oss til luftveissymptomer og smitte:
Noe av det viktigste å huske på:
- Kravet til isolasjon er fjernet og erstattet med en anbefaling om at voksne som er bekreftet smittet med covid-19 holder seg hjemme i 4 døgn fra symptomstart og uansett til de har vært feberfri i ett døgn.
- Anbefalingen om å holde seg hjemme i 4 døgn gjelder ikke for barn i barnehagealder og skoleelever, som kun anbefales å holde seg hjemme dersom de er syke.
- Barn i barnehagealder og skoleelever trenger ikke å teste seg. De kan gå på skole og barnehage når de har vært feberfrie i 24 timer.
- Dersom det av hensyn til drift er nødvendig at noen smittede møter på jobb, finnes det egne smittevernfaglige råd om hvordan dette kan gjennomføres. Se FHI sine nettsider.
- Det er ikke nødvendig å melde fra om smitte til skolen for elever. Fravær meldes på vanlig måte. Skolene kommer ikke til å sende ut melding ved smitte, og det vil ikke lenger bli delt ut tester til elever ved skolene.