Logg inn Registrer

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Decrease font size Default font size Increase font size
 
Utskrift

Om Hadsel kommune

Opprettet Endret .

Hadsel kommune ligger helt sør i Vesterålen, som en perle i grenseland mellom Vesterålen og Lofoten. kart_Hadsel_kommune

Kommunens 574 kvadratkilometer er fordelt på fire øyer: Hadseløya, Austvågøya, Langøya og Hinnøya.

Hadsel har om lag 8000 innbyggere per 1. januar 2010. Av disse bor om lag tre fjerdedeler på Hadseløya. Her ligger kommunens administrasjonssenter Stokmarknes, og tettstedet  Melbu.

 

Vi er veldig stolte av vår vakre natur, våre bruer, havet og vår kultur. Vi smykker oss med Møysalen, Vesterålens høyeste fjell (1262 meter over havet), Raftsundet og den majestetiske Trollfjorden, Hurtigrutens hus og den landsatte hurtigruta Finnmarken på Stokmarknes, Sildoljefabrikken på Melbu og kommunens mange kulturelle møteplasser gjennom året.

 

Stokmarknes er kjent som hurtigrutas fødested. Det var nemlig her Richard With etablerte hurtigruta så langt tilbake som i 1883.

I dag er dette markert ved Hurtigrutemuseet og Hurtigrutens Hus, et kombinert kulturhus, kino, hotell, kongressenter og museumsbygg. Hurtigruta MS Finnmarken fra  1956  er satt på land og er et av verdens største museumsgjenstander.

Andre viktige institusjoner på Stokmarknes er Nordlandssykehuset Vesterålen og Vesterålen høgskolesenter. Stokmarknes ble by 1. januar 2000.

Melbu ligger på Hadseløyas sørside, solsiden. Melbu er et levende kultursted, og Sommer-Melbu er etterhvert blitt en nasjonalt kjent kulturfestival.

Kommunens øvrige befolkning bor på Langøya, hvor Sandnes er tettsted, på Innlandet på Hinnøya og på Strandlandet på Austvågøya.

Kommunen har et aktivt næringsliv. Størst er i dag fiskerinæringen, med både fiskeindustri og oppdrettsnæring. I tillegg er det mange spennende teknologibedrifter i kommunen.

Kommunen er for øvrig også vertskap for Hadsel videregående skole. Vi er et samferdselsknutepunkt med hurtigruteanløp to ganger i døgnet, lokal båttransport til omkringliggende øyer, bilferge til Lofoten og en av landets mest trafikkerte kortbaneflyplasser på Skagen i Hadsel.