Her er svarene på de mest sentrale spørsmålene om kommune- og fylkestingsvalget høsten 2019. |
Når?
I Hadsel gjennomføres valget søndag 8. september (17.00-21.00, på Melbu og Stokmarknes) og mandag 9. september.
På mandag 9. september har lokalene følgende åpningstider:
- Stokmarknes (rådhuset): 10.00-21.00
- Melbu (samfunnshuset): 10.00-21.00
- Langøya (Sandnes skole): 11.00-19.00
- Strandlandet (Strønstad skole): 11.00-18.00
- Innlandet (Møysalen nasjonalparksenter): 11.00-17.00
Velgere som ikke kan avgi stemme i perioden for forhåndsstemmegivning eller på valgdagen, kan henvende seg til kommunen og avgi stemme fra 1. juli og frem til forhåndsstemmegivningen starter 12. august.
Ordinær forhåndsstemming skjer fra og med 12. august til og med 6. september. I denne perioden kan du stemme i det forhåndsstemmelokalet du måtte ønske i hele landet.
Kontakt kommunen på 76 16 40 00 for mer informasjon, eller ring 918 98 881 utenfor sentralbordets åpningstider.
Hvor?
Tidligstemming, altså i perioden 1. juli til 9. august foregår i Hadsel rådhus på Stokmarknes.
Forhåndsstemmer kan leverest på Melbu skole og i rådhuset på Stokmarknes. På valgdagene er det stemmelokaler fem plasser i kommunen. Hadsel rådhus, Melbu samfunnshus, Møysalen nasjonalparksenter, Sandnes skole og Strønstad skole.
Hvem?
Du har stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget dersom du oppfyller ett av disse kravene:
- Du er norsk statsborger, over 18 år eller fylle 18 år i valgåret. og er, eller har vært, registrert bosatt i Norge
- Du er statsborger i andre nordiske land (det vil si Danmark, Island, Finland eller Sverige), over 18 år eller fylle 18 år i valgåret og vært registrert bosatt i Norge siden senest 30. juni 2019.
- Du er øvrig utenlandsk statsborger, over 18 år eller fylle 18 år i valgåret og har vært registrert bosatt i Norge sammenhengende de tre siste årene før valgdagen.
Hva?
Ved valget velger vi hvem som skal representere oss i kommunestyret og fylkestinget. Kommunestyret er kommunens øverste organ. Her blir det tatt beslutninger i lokale saker som barnehager, barnevern, plan- og arealspørsmål, grunnskole, helse- og omsorgstjenester, kulturtiltak og renovasjon.
Fylkestinget er fylkeskommunens øverste organ. Fylkestinget tar beslutninger om blant annet videregående opplæring, fylkesveier med tilhørende fergestrekninger, lokal kollektivtransport og kulturtiltak.
Hvordan?
1) Ta stemmesedlene du vil bruke: En for kommunestyrevalget og en for fylkestingsvalget, hvis du ønsker å stemme ved begge valgene.
2) Hvis du vil gi personstemmer, kan du krysse av i boksen ved siden av de listekandidatene på stemmeseddelen som du ønsker å gi personstemme til. Du kan gi personstemme til så mange kandidater du vil (se veiledning neste side).
3) Brett stemmesedlene med partinavnet inn, og feltet for stempling ut – da kan ingen se hva du stemmer. Det skal ikke brukes konvolutt eller annet omslag rundt stemmesedlene.
4) Gå til en valgfunksjonær, og få et stempel på stemmesedlene. Dette er viktig for at stemmegivningen skal bli godkjent.
5) Legg stemmesedlene i valgurnen.
For å lære mer om valg eller få besvart enda flere spørsmål kan du klikke deg inn på valg.no.
Illustrasjonsfoto: Tore Fjeld/Kommunal- og moderniseringsdepartementet