DAGENS DOSER: Ledende helsesykepleier Gro Rønning-Nyvold og helsesykepleier Camilla Bakken Fossheim.
Ved utgangen av uke 11 har 963 innbyggere fått minst én dose koronavaksine. 577 personer er ferdigvaksinert i Hadsel kommune.
Torsdag ettermiddag ble den foreløpig siste dosen satt i helsehuset på Stokmarknes, noe som innebærer at tett opptil 12 prosent av befolkningen har fått minst én dose.
– De to neste ukene er det utelukkende førstedoser som settes, så da vil vi komme enda et godt steg videre, forteller Hans Arne Jenssen, leder for kommunens helseavdeling.
De eldste og helsepersonell
Så langt er det beboere på sykehjem, folk født før 1946 samt helsepersonell som er vaksinert. Hadsel følger helsemyndighetenes anbefaling når det gjelder prioritering av hvem som skal ha vaksine først. Aldersmessig er vi altså fremdeles i gruppa 75-84 år.
I tillegg har 329 helsepersonell fått minst én dose. Av disse er 240 AstraZeneca-doser. Som kjent er videre vaksinering med AstraZeneca satt på vent i påvente av mer kunnskap om eventuelle alvorlige bivirkninger.
– Så langt jeg vet har ingen i Vesterålen hatt alvorlige bivirkninger, sier Jenssen.
I Hadsel er det kun helsepersonell som har fått AstraZeneca-vaksine. De øvrige vaksinene som er satt er levert av Pfizer.
– Vi ringer når det er din tur
Vaksineringen pågår på ettermiddagstid i helsehuset på Stokmarknes, og om halvannen ukes tid er det dags for å ta fatt på neste prioriteringsgruppe, altså innbyggere i alderen 65 til 74 år.
– De som skal møte i den stille uke er født i 1946 og noe yngre. Så vi er akkurat i skillet mellom de to prioriteringsgruppene. Den uka foregår vaksineringa tirsdag 30. mars og eventuelt 31. mars, avhengig av hvor mange doser vi får, forteller helselederen.
– Hvordan jobber dere med å kalle inn folk til vaksinering, når det er usikkert hvor mange vaksiner som kommer?
– Så langt har vi fått en plass mellom 130 og 150 doser i uka, så jeg planlegger ut fra det. Neste uke vet vi allerede at vi får litt over 150. Nå har vi akkurat fått vite at vi får 140 doser i uke 13. Og sånn foregår planleggingen, sier han.
Jenssen forklarer videre at alle som etter prioriteringslista skal få tilbud om vaksine, får beskjed om det.
– Vi ringer alle, og har fått kontaktet stort sett alle. Men det er noen som ikke tar telefonen når vi ringer og noen ytterst få vi ikke har klart å finne nummeret til. Vi har altså kommet til de som er født i 1946, så hvis det er noen som er eldre enn det og ikke har fått tilbud om vaksinering, kan de ringe vaksinetelefonen (417 04 445). Bortsett fra dem, er det altså ikke nødvendig å kontakte oss. Vi ringer deg når det er din tur, sier han.
Denne metoden har ifølge Jenssen i det store og hele fungert veldig bra.
– Vi har fanget opp rundt 98 prosent av de aktuelle innbyggerne ved å ringe. Jeg vet det er andre kommuner som har valgt et annet system, blant annet at de må melde seg på selv. Men vi har inntil videre valg å ringe, for da er vi sikre på at vi får tak i folk. Å måtte logge seg inn i en nettløsning og bestille time er ikke like enkelt for alle, erkjenner han.
Neste gruppe skal trolig bestille time selv
Men etter hvert som det er stadig yngre folk som står for tur, er kommunen klar for å skifte til en annen strategi for å gi folk vaksine.
– Når vi kommer til prioriteringsgruppa som gjelder dem fra 45 til 64 år, det er snakk om 2128 personer, så ser jeg for meg at vi tar i bruk et selvbookingsystem. Med en oversikt over timer og hvor mange vaksiner som er tilgjengelige til de forskjellige tidspunktene, sånn at folk i større grad selv putter seg selv inn på ledige timer, forklarer han.
Når dette blir aktuelt, vil kommunen selvfølgelig informere bredt om den nye løsningen.
– Dette er jo folk i yrkesaktiv alder, og derfor er det et enda større behov for at de selv kan bestemme når de vil ta vaksinen, sier han.
– Når er vi i gang med gruppa 45 til 64?
– Jeg håper og tror vi er der i slutten av mai. Målet er deretter å ha hele gruppa vaksinert i løpet av sommermånedene. Men da er vi avhengige av stabile leveranser. Vi er jo også lovet å få større leveranser etter hvert, opplyser Jenssen.
Av smittevernhensyn er det begrenset hvor mange som kan oppholde seg i helsehuset av gangen, men etter at også andre etasje har blitt tatt i bruk under vaksineringen har kapasiteten økt til 28 innbyggere av gangen.
– Det er ikke noe problem å ta unna 150 stykker i løpet av noen timer en ettermiddag. Om vi da vaksinerer fire ettermiddager i uka, kan vi i beste fall klare å sette 600 doser i uka. Så det ser ut til at vi klarer oss med lokalene i helsehuset, uten å ta i bruk Hadselhallen eller andre plasser, noe som er en fordel både logistisk og helsefaglig. Men dersom det skulle bli større leveranser enn dette, vil vi vurdere å benytte andre lokaler enn helsehuset, sier han.
Helse- og omsorgssjef i Hadsel, Marion Celius, berømmer de ansatte som sørger for at vaksineringen går som den skal.
– Vi har en flott gjeng som virkelig står på for å få det til å gå rundt. Det er gjort et godt og systematisk arbeid, og det har bidratt til at vi er i god rute, sier hun.