Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Mulig harepest i ytre Eidsfjord

2022-09-09

 

Sykdommen kan overføres til mennesker gjennom vann som er infisert.
Det er mistanke om utbrudd av harepest (også kjent som Tularemi) etter funn av døde harer i området mellom Varvika og Grønning.

Bakterien er ikke påvist. Prøve er sendt inn, men det kan ta opptil en uke å få svar. Kommunen går derfor ut med varsel av forebyggende hensyn. Dette av hensyn til turgåere, samt hytter i området som kan ha vannforsyning som ikke er fullt ut sikret mot overflatevann. De døde dyrene er altså funnet i et avgrenset område, men det er sendt SMS-varsling til innbyggere på Søndre Langøya generelt, da dyrene har relativt stor bevegelsesradius.


- Selv om det er mistanke om harepest i området, er det ingen grunn til ikke å ferdes i skog og mark nå. Derimot anbefaler jeg å lese Folkehelseinstituttets råd om harepest før man legger ut på tur. Det bør man også gjøre hvis man har brønn, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.


Bakterien som gir denne sykdommen forekommer oftest blant ville dyr, - spesielt blant hare, lemen og mus. Sykdommen kan overføres til mennesker gjennom vann som er infisert av dyrenes avføring eller ved at døde dyr havner i brønnen eller i andre vannkilder. Den kan også overføres ved at mennesker tar på infiserte dyr eller infisert avføring.


Hunder og katter som har vært i kontakt med infiserte dyr eller avføring kan ha bakterier i munnhulen og på snuten. De kan overføre smitte til mennesker uten selv å være syke. Sykdommen smitter ikke mellom mennesker. Det har tidligere vært episoder av harepest i Vesterålen, med tilfeller av smitte hos menneske.


Råd for å unngå smitte:

- Vann fra elver, bekker og små vann må kokes før det brukes som drikkevann
- Vann må ikke drikkes direkte fra naturen
- Brønner må sikres slik at vann ikke trenger inn fra overflaten
- Brønner må sikres mot at smådyr kan komme inn, - tette alle åpninger
- Kontroller at det ikke finnes døde dyr i brønnen eller annen vannkilde
- Unngå at hunder og katter slikker mennesker

Symptomer på sykdom hos mennesker:
- Vanligvis et mildt sykdomsbilde.
- Feber, frysninger, hodepine og tretthet - som lett kan forveksles med influensa
- Etter direkte kontakt med infiserte dyr kan det oppstå hevelse eller betente sår i huden

Kommunen vil sende ut beskjed så snart prøvesvar kommer tilbake og bekrefter/avkrefter mistanken.

Tip a friendTips en venn