Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Sist oppdatert 22. sep. 2021 kl. 19:05

Informasjon om koronasituasjonen fra Hadsel kommune

Hadsel kommunes koronatelefon:  417 04 502 (åpen hverdager 08.30-11.00 og 13.00-14.30)

Informasjon om koronavaksinering (vaksinasjonstelefon: 41 70 44 45, betjent hverdager 12.00 - 15.30). 

Klikk her for venteliste og timebestilling

Information in English

Les mer...

Informasjon om koronasmitte i Hadsel

 2020  10  30 karantenehus korona karantene.png

Etter at det er påvist ett nytt tilfelle av koronasmitte i Hadsel, har det kommet mange spørsmål. Vi ønsker derfor å minne om anbefalingene for nærkontakter og de som har vært i kontakt med nærkontakter.

2020-12-03

- Det er viktig å understreke at det er stor forskjell på en smittet og en nærkontakt. Bor du med en smittet skal du i karantene. Bor du med en nærkontakt, kan du leve som normalt selv, men du bør holde avstand til den i husstanden som er nærkontakt, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.

For første gang siden august, ble det torsdag 3. desember påvist koronasmitte i Hadsel kommune. En rekke personer på vedkommendes arbeidssted, Melbu Systems AS, er testet og svarene vil komme i løpet av fredag ettermiddag/kveld. 

- Vi forstår at det er mange som er bekymret over at det nå er testet mange på en arbeidsplass i kommunen. Hadsel er en liten kommune hvor mange kjenner hverandre og det er forståelig at koronautbruddet kjennes nærmere når vi har smitte lokalt, sier Bleidvin.

- Mange synes det er vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg hvis man bor i samme husstand som en nærkontakt, eller er kjæreste eller nær kollega med en nærkontakt. Det er viktig å understreke at det er stor forskjell på en smittet og en nærkontakt. Bor du med en smittet skal du i karantene. Bor du med en nærkontakt, kan du leve som normalt selv, men du bør holde avstand til den i husstanden som er nærkontakt, sier Bleidvin.

Nærkontakter blir kontaktet
Det er viktig å understreke at alle faktiske nærkontakter til den smittede i den aktuelle saken er kartlagt og informert. Dersom noen av de som nå er testet skulle vise seg å ha positiv prøve, vil de gå over fra å være nærkontakt, til å bli en ny smittet. Vi gjør da en ny kartlegging av deres nærkontakter, og varsler disse. 

Dersom du ikke selv er nærkontakt eller har sykdomssymptomer, kan du leve og jobbe som normalt innenfor de gjeldende smittevernreglene. 

Nærkontakt
Hadsel kommune bruker Folkehelseinstituttets definisjon av «nærkontakt»
Man regnes som «nærkontakt» hvis: 

• man har hatt kontakt med en person som er bekreftet smittet med covid-19 mindre enn 48 timer før den smittede fikk de første symptomene. 

OG 

• kontakten har vært 
o under to meters avstand i mer enn 15 minutter ELLER 
o direkte fysisk kontakt ELLER 
o direkte kontakt med sekret. 

Dette gjelder ikke dersom anbefalt beskyttelsesutstyr er brukt i helsetjenesten. 

De mest smitteutsatte nærkontaktene er “husstandsmedlemmer og tilsvarende nære". Det vil vanligvis si de som: 
• Bor i samme husstand. 
• Har hatt tilsvarende omfattende eller fysisk nær kontakt som i en husstand (eksempel kan være kjæreste eller nærmeste kolleger i kontorfellesskap). 
• Har pleiet den som er bekreftet smittet eller hatt tilsvarende nær fysisk kontakt, uten å ha brukt anbefalt beskyttelsesutstyr. 

Hva kan du gjøre?
Et nytt smittetilfelle er en påminnelse om hvor viktig det er at vi alle tar ansvar og gjør det vi vet virker: 

• Hold avstand 
• Hold deg hjemme dersom du er syk 
• Test deg om du har symptomer på sykdom 
• Vær nøye med hygiene, vask hendene ofte og bruk håndsprit 

Testing og spørsmål
Dersom du skulle ha symptomer og trenger koronatest, finner du informasjon om det her: 

https://www.hadsel.kommune.no/trenger-du-aa-testes.543094.no.html 

Har du koronarelaterte spørsmål, har Hadsel kommune en egen koronatelefon. 

https://www.hadsel.kommune.no/egen-koronatelefon.526741.no.html 

Nummeret er 417 04 502 og telefonen er betjent mellom 9.00 og 14.30 på hverdager. Telefonen er bemannet av helsepersonell og det er altså generelle råd rundt de helsemessige sidene ved viruset, som luftveissymptomer og karantene, de kan svare på. Råd om eksempelvis økonomi og permitteringer må du ta opp med NAV, bank, forsikring, arbeidsgiver eller andre.

Tip a friendTips en venn