Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Sist oppdatert 17. sep. 2021 kl. 15:23

Informasjon om koronasituasjonen fra Hadsel kommune

Hadsel kommunes koronatelefon:  417 04 502 (åpen hverdager 08.30-11.00 og 13.00-14.30)

Informasjon om koronavaksinering (vaksinasjonstelefon: 41 70 44 45, betjent hverdager 12.00 - 15.30). 

Klikk her for venteliste og timebestilling

Information in English

Les mer...

Informasjon om coronavirus og smittevern

hygieneplakat-smitte

Hva kan du selv gjøre for å hindre spredning av smitte? Og bør du være bekymret for coronaviruset? (klikk på bildet for større plakat)

2020-01-31

Et nytt coronavirus har ført til et omfattende og pågående utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Det nye viruset kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker og har på relativt kort tid spredd seg til land som Finland og Storbritannia.

Coronaviruset gir i de fleste tilfeller kun mild sykdom. For noen personer, særlig de som har svekket helse fra før, kan tilstanden likevel bli alvorlig. For disse tilfellene har Norge et godt helsevesen som har bred erfaring med å håndtere denne type sykdom.

Det er per i dag ikke registrert smittede i Norge, men i likhet med den vanlige, årlige influensaepidemien, er det svært sannsynlig at også coronaviruset vil komme til Norge. Derfor har Helsedirektoratet satt i gang en nasjonal informasjonskampanje med mål om å redusere smitte i samfunnet.

Selv om viruset ikke vil være spesielt farlig for de fleste individer, er det viktig å unngå smittespredning. Ved store sykdomsutbrudd kan så mange bli syke, at det lammer viktige samfunnsfunksjoner. Her er det viktigste du kan gjøre:

Vaner som forebygger smitte:

Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk. Håndvask er det viktigste tiltaket for å begrense smitte.

Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.

Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

 

Hva gjør du om du får symptomer?

Viruset er ikke registrert i Norge ennå, så det er bare personer som har vært i Hubei-regionen eller vært i kontakt med en bekreftet smittet person som kan være smittet.

Har du vært i Hubei-regionen eller i kontakt med en bekreftet smittet person og får symptomer, skal du ringe legevakt eller legekontoret. Du skal ikke selv møte opp.

Stokmarknes legekontor: 76 16 42 00

Melbu legekontor: 76 16 48 00

Vesterålen legevakt er 116117 (24 t/døgn)

Her kan du lese meir om corona-viruset og reiseråd frå norske myndigheter:

https://helsenorge.no/sykdom/infeksjon-og-betennelse/coronavirus

Det har vært flere falske nyheter om corona-viruset, som at husdyr kan spre viruset. Verdens helseorganisasjon tar tak i dette problemet her (siden er på engelsk):

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

 

Tip a friendTips en venn