Folkehelseuka er en ekstra markering av folkehelsearbeidet og en synliggjøring av de tilbud som eksisterer i kommunen og lokalmiljøet. Årets folkehelseprogram er preget av koronapandemien – noen planlagte aktiviteter i folkehelseuka lar seg ikke gjennomføre pga. smittevernhensyn.
At vi fortsatt jobber sammen og tar vare på hverandre i kampen mot covid-19 er et viktig folkehelsearbeid.
Det er fint om vi minner hverandre på smittevernrådene om å vaske hender, holde avstand og holde oss hjemme om vi er syke. Husk at din innsats gjør en forskjell!
Program
Barnehager og skoler gjennomfører ulike opplegg lokalt på hver enhet i Folkehelseuka. Grunnet koronatiltak kan vi ikke møtes på tvers slik vi har gjort tidligere.
Fredag 4. september
Kl. 13.00: Toner i det fri – på torget i Stokmarknes med Blue Moon. Vår første kulturfredag blir flyttet utendørs og arrangeres i samarbeid med Stokmarknes vel. Blue Moon er kjent for sin svingende og dansbare musikk- Her er musikalske godbiter fra 50, 60 og 70 tallet. Med originale instrumenter og godt humør byr bandet på gjenhør med mange kjente og kjære melodier.
Værforbehold.
Lørdag 5. september
Kl. 08.00: Kom deg ut-arrangement fra Vesterålen turlag Her kan du velge om du vil gå ti eller fem topper på Søndre Langøya. Eller du kan følge turløypa som er tilrettelagt for familier. Alle turene starter ved Markmarka, som ligger opp mot fjellet ved Stokmarknes lufthavn. Mer info på ligger på Vesterålens turlags Facebook-side (OBS! Dette arrangementet skulle egentlig foregå søndag, men av værmessige årsaker er det framskyndet av turlaget).
Mandag 7. september
Kl. 10.00: Mat, kosthold og fysisk aktivitet Bli inspirert av Stokmarknes folkebiblioteks boksamling og utstilling av aktuelle bøker om teamet. Åpent man-, tirs-, onsdag 10.00-16.00 og torsdag 10.00-19.00. Velkommen til alle intersserte! Dere finner oss i kjøpesenteret Bykuben i Stokmarknes sentrum.
Kl. 11.00: Toner i det fri på torget i Melbu med kommunens egne distriktsmusikere Vi tar den flotte paviljongen i bruk og inviterer til konsert på Melbu torg. Distriktsmusikerne gleder seg til å møte sitt publikum direkte etter å ha hatt flere digitale konserter i vår. Vi vil få gjensyn av noen av disse melodiene i denne flott konserten. Velkommen og husk smittevernreglene.
Kl. 11.00: Gåtur kort og lang rute i lysløypa på Melbu Alle er hjertelig velkomne til å delta. De som vil kan plukke bær. Oppmøte: Brekka. Servering av kaffe/te/saft og vafler. Arrangør: Hadsel frivilligforening
Tirsdag 8. september
Kl. 12.00: Toner i det fri – på Storheia med kommunens egne distriktsmusikere. Vår første konsert på Storheia arena. Konserten er et mindre arrangement, spesielt tilrettelagt for sykehjemmets beboere/brukere av dagaktivitetstilbudet. Sykehjemmet kan komme opp med sin minibuss, ellers må folk kunne gå opp og overvære konserten på eget ansvar. Alle er velkomne, bare husk smittevern med minst en meters avstand, og ta gjerne med noe å sitte på. Voksenopplæringen vil også tilrettelegge for å få sine elever til toppen av Storheia for å overvære dette. Hadsel kommune streamer konserten slik at alle kan følge den direkte på kommunens FB-side. Dersom været blir for dårlig blir konserten flyttet inn i Hadsel kirke.
Onsdag 9. september
kl. 17.30-20.00: Workshop på Hurtigrutens Hus om hvordan inkludere enda flere i kultur og idrett, både som utøvere og publikum.
Målgruppe: ledere, trenere, utøvere og frivillige innen kultur og idrett.
Påmeldingsfrist: innen 28. august (begrenset antall)
Arrangør: Hadsel kommune og Bodø 2024
Torsdag 11. september
Kl. 12.00: Strikkekafe i biblioteket – bli inspirert og bli med på et lite treff for strikkeglade i Hadsel folkebibliotek. Følger smittevernregler og holder avstand. Kan bli begrensninger på antall deltakere om interessen blir stor.
Webinarer og foredrag i Folkehelseuka
Nordland fylkeskommune arrangerer et daglig webinar/foredrag. Det er gratis for alle å delta å delta.
Mandag 7. september kl. 12:00
«Sterk hjerne med aktiv kropp»
v/ Ole Petter Hjelle
Ole Petter Hjelle har doktorgrad i hjerneforskning. I sine foredrag om hjernen gir han deg tilgang på fascinerende og utrolig kunnskap. Du kan lære mer om hvordan du skjermer deg mot ytre krefter og hvordan de påvirker oss. Eller hvordan du kan skape positive endringer i livet, ved å stimulere og ta enda bedre vare på hjernen din.
Ole Petter gir en innføring i vår fantastiske hjerne og forklarer hvorfor fysisk aktivitet er det beste du kan gjøre for å holde ditt viktigste organ i form.
Varighet: 12:00-13:00 inkludert spørsmål på chat.
Påmelding til Zoom-webinar: send mail til bjomel@nfk.no innen 3. september.
Linken til foredraget i opptak fås ved henvendelse til bjomel@nfk.no. Foredraget vil være tilgjengelig frem til 6. Oktober.
Tirsdag 8. september kl. 12:00
«Et trygt og godt skole- og oppvekstmiljø krever at alle bidrar»
v/ Lasse Knutsen, Mobbeombud, Nordland fylkeskommune
Varighet: ca 30 minutter
Ingen påmelding da dette foredraget er i opptak. Foredraget være tilgjengelig på nettsiden til seksjon Folkehelse fra 8. september og frem til 1. oktober.
Onsdag 9. september kl. 18:00
“Økt deltakelse og inkludering”
v/ Frivillighet Norge
I arbeidet med Frivillighetsstrategi Nordland 2020-2024 ble det gjennomført en spørreundersøkelse for å avdekke utfordringene til frivilligheten i Nordland. En av utfordringene som utpeker seg er rekruttering av nye medlemmer, herunder inkludering av grupper som ikke deltar i frivillig arbeid i dag.
Varighet: 1 time inkludert spørsmål.
Påmelding: Følg linken https://frivillighetnorge.us13.list-manage.com/subscribe?u=952899f757841e0e31e78ab05&id=75729bea21
Webinaret vil være tilgjengelig i opptak frem til 13. september
Torsdag 10. September kl. 12:00
«Alkoholbruk blant unge i Nordland – omfang og strategier for forebygging»
v/ Kent Ronny Karoliussen, KoRus-Nord
UngData-undersøkelsen viser blant annet at Nordland sammen med Trøndelag ligger på topp når det gjelder andelen unge i grunnskoleelever som drikker alkohol. Hele 15 % av elevene på 10. Trinn sier også at de får lov til å drikke alkohol av sine foresatte. Foresatte sine holdninger og normer til bruk av alkohol har stor betydning for ungdommene sin atferd, og kunnskapsspredning av tilknyttet perspektivet om viktigheten av å fremstå som positive rollemodeller må derfor prioriteres.
Varighet: ca 30 min.
Ingen påmelding da dette foredraget er i opptak.
Foredraget vil være tilgjengelig på nettsiden til seksjon Folkehelse fra 10. september og frem til 1. november.
Fredag 11. September kl. 12:00
«Mat og vekt»
v/ Tine Mejlbo Sundfør, Synergi helse
Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgrad i ernæring, forsker og forfatter.
Kostholdet er viktig både for å fremme normal vekst og utvikling, god helse og forebygge sykdommer som har sammenheng med kostholdet. Kostholdet i Norge har generelt utviklet seg i en positiv utvikling, men det er fortsatt en del ernæringsmessige utfordringer. Forbruket av grønnsaker, frukt og bær øker, men bare drøyt 20 prosent av befolkningen spiser den anbefalte mengden. Tilsvarende viser nasjonale kostholdsundersøkelser at bare omlag en fjerdedel av befolkningen følger kostrådet for mengde fullkorn. Inntaket av mettet fett, salt og sukker er fortsatt vesentlig høyere enn anbefalt. Kjøttforbruket øker samtidig som fiskeforbruket synker. Det er en klar sosial gradient knyttet til kostholdsvaner og denne er tydelig allerede fra barne- og ungdomsårene. Måltidet er også en viktig arena for å lage gode relasjoner og derigjennom styrke psykisk helse.
Varighet: 1 time, inkludert spørsmål.
Påmelding til Teams-webinar: send mail til bjomel@nfk.no innen 9. september.
Linken til foredraget fås ved henvendelse til bjomel@nfk.no. Foredraget vil være tilgjengelig frem til 20. september.