Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Følg smittevernanbefalingene og ta vare på hverandre

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin 2021-12-08

Vi bør være ekstra forsiktige frem mot jul, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin. 

Regjeringen kom tirsdag med nye koronatiltak som er gjeldende fra natt til 9. desember. Kriseledelsen i Hadsel kommune har hatt møte onsdag morgen for å tilpasse driften til de nye tiltakene.  

- Hadsel har hatt et koronautbrudd de siste ukene og vi ønsker å være ekstra varsomme i førjulstida. Det oppfordrer vi alle innbyggere til å være, slik at det blir mulig å feire jul mest mulig slik vi ønsker. Hold deg hjemme om du er syk, hold avstand og ha begrenset med nærkontakter, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin. 

Han oppfordrer likevel til å bruke tjenester og butikker så langt det er mulig innenfor de gjeldende tiltakene. 

- Det er mange næringsdrivende som blir rammet av tiltak nå, så der det er mulig å støtte lokalt næringsliv bør vi gjøre det, sier Bleidvin. 

Melbu skole og Stokmarknes sykehjem er blant virksomhetene i Hadsel som har vært hardest rammet av koronasmitte de siste ukene. 

- Melbu skole har hatt det tøft. De har hatt mye smitte og mye fravær, men slik det ser ut nå, har de kommet seg gjennom dette uten å stenge eller ha hjemmeskole. Det er imponerende, sier Bleidvin. 

Ved Stokmarknes sykehjem har totalt 11 pasienter og 9 ansatte fått påvist koronasmitte. Det er tidligere meldt om at én av de smittede pasientene døde. Dette tallet er nå kommet opp i fire. Av personvernhensyn informerer ikke Hadsel kommune fortløpende om koronarelaterte dødsfall. 

- Det er alltid trist når noen dør, men det er naturlig del av sykehjemshverdagen. Dette er snakk om pasienter som har vært svært syke og har hatt flere diagnoser. Noen har vært for svake til å få tredje dose koronavaksine eller influensavaksine. Da er de også ekstra sårbare og utsatt for smitte, sier Bleidvin. 

Det er satt i verk strenge smittevernstiltak etter at det første tilfellet av smitte ble påvist på sykehjemmet 22. november.  

Hadsel kommune har hatt høye smittetall de siste ukene, men de har ikke vært så høye som tallene media har referert til. Vi ønsker å komme med noen oppklaringer rundt smittetall, slik at alle kan være trygge på at de får riktig informasjon. 

Vi legger ut ukentlige tall på nye smittede i kommunen på hjemmesiden vår her:  

https://www.hadsel.kommune.no/smitte-testing-og-karantene.566029.no.html 

Årsaken til at vi legger ut ukentlige smittetall, er at det er noe etterregistrering slik at dagstall ikke alltid blir riktige.  

Media bruker tall fra MSIS (meldingssystem for smittsomme sykdommer). Dette er tall på alle som er folkeregistrert i Hadsel kommune som har testet positivt for korona. Det betyr altså at noen av disse er studenter eller personer som av andre grunner befinner seg langt fra Hadsel. Det tar også noen dager før smitte blir registrert i MSIS, så når en avis skriver at «tirsdag var det igjen ti nye koronatilfeller i Hadsel», så stemmer ikke det. Noen av personene bor ikke i Hadsel og de fleste av dem har fått sin positive test flere dager før det blir registrert i MSIS. Hvis du ønsker å holde deg oppdatert på hvor mange som er smittet i kommunen du bor i, er det altså hjemmesiden til kommunen du bør følge med på. Vi legger ut oppdaterte tall hver mandag. 

 

NYE NASJONALE TILTAK: 

Alle nye nasjonale påbud og anbefalinger trer i kraft klokka 24 natt til torsdag 9. desember. De varer i fire uker – men vil bli vurdert på nytt etter to uker. 

Les mer om disse tiltakene her 
  

Det viktigste 

 • Si JA til vaksine 
 • Hold deg hjemme hvis du er syk 
    

Sosial kontakt 

 • Hold avstand til andre, gjerne 1 meter der det er mulig 
 • Unngå håndhilsning og klemming 
 • Voksne bes vurdere om de kan redusere nærkontaktene sine 
    

Kollektivtransport/taxi 

 • Bruk munnbind der det ikke er mulig å holde avstand 
    

Butikker/kjøpesentre 

 • Bruk munnbind der det ikke er mulig å holde avstand 
    

I kontakt med helse- og omsorgstjenesten 

 • Bruk munnbind 
    

Skoler 

 • Jevnlig testing i områder med økende smitte 
    

Arbeidsplasser 

 • Økt bruk av hjemmekontor der det er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester 
    

Ankomst Norge 

 • Alle reisende må i utgangspunktet registrere seg før ankomst Norge 
 • Uvaksinerte og personer uten koronasertifikat må også teste seg før avreise til Norge, og må i karantene dersom de kommer fra et område med karanteneplikt. Egne regler for reisende fra Sør-Afrika og omkringliggende land i forbindelse med omikron-varianten. Se regjeringen.no/innreise for unntak. 
    

Mer informasjon på regjeringen.no 

 

 

Tip a friendTips en venn