Hadsel kommune er med i et samarbeid som skal finne ut om Fiskebøl kan bli en arena for testing av fornybare energiløsninger, som for eksempel energi fra hav, vind, sol og fjellvann.
– Kartleggingsarbeidet starter nå, fastslår Egga Utviklings prosjektleder Kine Solbakken i prosjektet «LoVe fornybar», som har fått støtte fra nordområdeprogrammet Arktis 2030. Prosjektgruppen hadde oppstartsmøte på onsdag. – Vi skal finne ut hvilke fordeler og ulemper Fiskebøl har for forskning og testing av fornybare energiformer i Arktis. Dette er første fase i et lengre prosjekt, og vi har halvannet år på oss til å gjøre kartleggingen, forklarer hun.
Partnere med bred kompetanse
Hadsel kommune, Vågan kommune, Trollfjord og LoVe Miljøbase står bak prosjektet, og samarbeider med UiT Norges Arktiske Universitet og Akvaplan-niva for å få utredet om Fiskebøl kan bli et prøvefelt for uttesting av fornybare energiløsninger. Det gjelder energi fra hav, vind, sol og fjellvann.
– Over hele verden jobbes det nå med å finne nye måter å produsere energi på som ikke forurenser, og dessuten ulike måter å lagre og samkjøre energi på. De spesielle naturforholdene vi har i Arktis gjør at man trenger å teste utstyret her. Vi har naturkrefter som ikke alle andre har, sier Solbakken.
– Svært god plassering
Hadsel Kommune ser på denne kartleggingen i sammenheng med de andre planene man har på Fiskebøl.
– Kappløpet om å komme først til en grønn energifremtid pågår for fullt. Klimakrise og energikrise i Europa vil øke farten enda mer. Det er stor interesse for det som skjer nordområdene. Vi har naturressurser som kan få stor betydning for Europas fremtid, både når det gjelder mat og energi. Fiskebøl er svært godt plassert i dette bildet, sier næringssjef i Hadsel, Daniel Sowe. Han er glad for at prosjektet er i gang, og har store forventninger til kartleggingen som nå starter.
– Første fase handler om å finne ut hvilke energiformer som det passer best å teste på Fiskebøl. Vi må finne ut hva Fiskebøl kan tilby som andre testfasiliteter i verden ikke har. Så må vi finne ut hvem som kunne la seg friste til å komme til Fiskebøl – hvilke teknologiselskaper som jobber med passende forskningsprosjekter, sier Solbakken.
– Vi tror at Fiskebøl kan ha fordeler når det gjelder testing av bølgekraft, havstrøm, flytende solkraft, og kanskje flytende småskala vindkraft. I området er det både vind, sol, bølger og tidevannsstrømmer i umiddelbar nærhet. Samkjøring og lagring av energi fra flere kilder er også et spennende tema. Gjennom denne prosjektfasen skal vi stake ut en kurs, lage en strategi som sier noe om hva en teststasjon på Fiskebøl bør inneholde, sier prosjektledere.
Fiskebølvika næringspark
En viktig forutsetning for prosjektet har vært Hadsel kommunes pådriverrolle for å utvikle Fiskebølvika næringspark. I fjor vår ble det levert en mulighetsstudie for området på bestilling fra kommunen. Her ble teststasjon for fornybare energiformer i Arktis foreslått. Vågan kommune støtter også i prosjektet, og ser det som en naturlig videreutvikling av samarbeidet om realisering av test- og øvingssenteret for beredskap mot akutt forurensning i tråd med Stortingets vedtak, og øvrig utvikling av området.