Bakgrunn
Alle barn har rett og plikt til skolegang, og skal vanligvis starte på 1. klassetrinnet det kalenderåret det fyller 6 år. Opplæringa skal være tilpassa barnets evner og forutsetninger og skal legge grunnlag for faglig og sosial mestring. Men i følge opplæringsloven § 2-4 kan kommunen skal la et barn starte på skolen det året barnet fyller sju år, dersom foreldrene søker om det eller samtykker til det, og det etter ei sakkyndig vurdering er tvil om at barnet er komme langt nok i utviklinga si til at det bør starte på skolen det året barnet fyller seks år.
Kommunen kan la et barn starte på skolen det året barnet fyller fem år, dersom foreldra søker om det eller samtykker til det, og ei sakkyndig vurdering viser at det er forsvarlig.
Vurdering av utsatt skolestart
Alle vurderinger om utsatt skolestart skal bygge på oppdatert informasjon, som dokumenterer barnets behov og nivå. Dersom barnet er i barnehage skal vurderingen beskrive barnehagetilbudet ved utsatt skolestart, sammenlignet med et tilpasset opplæringstilbud i skolen. Momenter som gruppestørrelse, aldersfordeling, oppholdstid, organisering av tilbudene skal beskrives.
Foreldrenes meninger skal tillegges vekt dersom sakkyndig instans er i tvil om barnet vil ha nytte av utsatt skolestart eller ikke. Et viktig spørsmål i vurderingen er om barnet har mer nytte av å være hjemme/gå ett år til i barnehagen enn å starte sammen med jevnaldrende på skolen. Dersom utsettelsen gir økt positiv utvikling og et bedre grunnlag for å begynne på skolen senere, kan utsatt skolestart være tilrådelig.
Utsatt skolestart
Dette innebærer at barnet starter på skolen høsten det året barnet fyller 7 år. Vanlige områder å vurdere er barnets modenhetsnivå, barnets språklige og kognitive nivå, om barnet tilpasser seg sosialt på en god måte, eller andre særlige forhold som har innvirkning på barnets utvikling. Vurdering må ses på i et langt perspektiv, også i forhold til vennskap og aldersrelaterte aktiviteter senere i oppveksten.
Framskutt skolestart
Hvis foresatte ønsker det eller samtykker til det, kan kommunen la et barn begynne på skolen året det fyller 5 år. Betingelsen er at det foreligger en sakkyndig vurdering fra PPT, og at barnet er født før 1. april. Også her må vurdering ses på i et langt perspektiv, også i forhold til vennskap og aldersrelaterte aktiviteter senere i oppveksten.
Hvem gjør hva?
- Foresatte som ønsker utsatt skolestart for sitt barn, kan henvende seg skriftlig til PPD og be om samtale og eventuell vurdering av barnet. Etter en vurdering er gitt kan foresatte søke Hadsel kommune v/Oppvekstsjef om utsatt skolestart – med sakkyndig vurdering som vedlegg. Som hovedregel er søknadsfristen 31 . desember året før skolestart.
- Barnehagen, kan også ta kontakt med oppvekstsjef. Det skal da følge med samtykke fra foreldre/foresatte. Også hvis barnehagen fremsetter søknad på vegne av foresatte, må sakkyndig vurdering fra PPD utarbeides.
- Før vedtak fattes skal kommunen innhente sakkyndig vurdering fra PPD dersom det ikke er vedlagt søknad.
- Kommunen gir enkeltvedtak på bakgrunn i dialog med foreldre, barnehage og sakkyndig vurdering.
Hva koster dette?
Det er ingen gebyr lagt til tjenesten, men foreldre/foresatte må betale for ev. barnehageplassen etter ordinære satser.
Barnehageplass ved utsatt skolestart
For å være sikker på å ha plass fra 1.8 det året barnet fyller seks år, må behovet avklares senest innen søknadsfrist for hovedopptak barnehage, årlig 1. mars.
Rett til å klage
Foreldre/foresatte kan klage innen tre uker etter at vedtaket er mottatt. Klagen sendes til Hadsel kommune v/Oppvekstsjef. Videre klageinstans er Fylkesmannen i Nordland.