Alt barnehagen gjør, skal ha barnets beste som grunnlag, og et nært samarbeid med hjemmet er viktig for å støtte barnets utvikling. Relasjonen mellom barnehage og hjem må være preget av åpenhet og likeverd. Personalet har ansvar for å samarbeide med alle foreldrene på en slik måte at de opplever seg sett, hørt og inkludert.
Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling, jf. barnehageloven § 1. Betegnelsene «hjemmet» og «foreldrene» omfatter også andre foresatte. Barnehagen skal ivareta foreldrenes rett til medvirkning og arbeide i nært samarbeid og forståelse med foreldrene, jf. barnehageloven § 1 og § 4.
Samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål.
Oppstart i barnehagen
Barnehagen legger stor vekt på at oppstarten i barnehagen skal bli så trygg og god som mulig. Barnet forlater en vant hjemmetilværelse og trenger trygge rammer for å starte et nytt og spennende liv i barnehagen. Foreldre kan oppholde seg i barnehagen sammen med barnet sitt så lenge de finner det nødvendig. Noen barn trenger lenger tid enn andre, og det må aksepteres av alle parter. Hver barnehage har egne rutiner for oppstart i barnehagen.
Daglig dialog
På individnivå skal barnehagen legge til rette for at foreldrene og barnehagen jevnlig kan utveksle observasjoner og vurderinger knyttet til enkeltbarnets helse, trivsel, erfaringer, utvikling og læring. Barnehagen skal begrunne sine vurderinger overfor foreldrene og ta hensyn til foreldrenes synspunkter. Samarbeidet skal sikre at foreldrene får medvirke til den individuelle tilretteleggingen av tilbudet. Både foreldrene og personalet må forholde seg til at barnehagen har et samfunnsmandat og verdigrunnlag som det er barnehagens oppgave å forvalte. Barnehagen må tilstrebe at barnet ikke kommer i lojalitetskonflikt mellom hjemmet og barnehagen.
MyKid
Alle kommunale og de fleste private barnehager i Hadsel bruker MyKid som digital kommunikasjonsplattform mellom barnehage og hjem. Det er her det registreres oppmøte, sovelister, bleielister, ferie og fravær, aktiviteter med påmelding, telling av barn, tillatelser og beskjeder knyttet til det enkelte barnet og mye mer. Lenke til pålogging sendes fra den barnehagen der barnet får plass, vanligvis i god tid før oppstart.
Foreldråd
Intensjonen med foreldreråd og samarbeidsutvalg er at disse ordningene skal gi mulighet for å ivareta foreldrenes kontakt med barnehagen på en aktiv måte. Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Foreldrerådet skal bli forelagt saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen. Det kreves samtykke fra foreldrerådet dersom foreldrebetalingen settes høyere enn den fastsatte maksimalgrensen.
Samarbeidsutvalg (SU)
Hver barnehage skal velge SU, og valg av foreldrerepresentanter foregår i forbindelse med høstens første foreldremøte, personalrepresentanter velges før foreldremøtet.
Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ, som skal bli forelagt saker som er viktige for barnehagens innhold og virksomhet, og for forholdet til foreldrene. Samarbeidsutvalget skal fastsette barnehagens årsplan og uttale seg i øvrige saker av viktighet, for eksempel forslag til budsjett eller driftsendringer.
Her er lenke til Retningslinjer for barnehagenes samarbeidsutvalg (SU) i Hadsel.
Handlingsplan for et trygt barnehagemiljø
Alle ansatte har en plikt til å følge med på hvordan alle barna i barnehagen har det. De skal gripe inn hvis barn utsettes for krenkelser. Dette kan være for eksempel være utestengning fra lek, plaging, mobbing, vold eller diskriminering. Barnehagen må ha gode rutiner for å følge med, og være til stede for barna.
Hvis du oppdager at et barn ikke har det bra, må du melde fra til styrer i barne-hagen. I alvorlige tilfeller må styrer melde fra til barnehageeier. Hva som er et alvorlig tilfelle, vil være en skjønnsmessig vurdering.
Her er lenke til kommunens Handlingsplan for et trygt barnehagemiljø.
FUB – Foreldreutvalget for barnehager
Foreldreutvalget for barnehager (FUB) er et nasjonalt utvalg av foreldre med barn i barnehage som er oppnevnt av Kunnskapsdepartementet.
FUB veileder både foreldre og barnehageansatte i spørsmål som handler om barnas hverdag i barnehagen. De holder også foredrag om hvordan samarbeidet mellom hjem og barnehage kan styrkes.
Dette er noe av det FUB jobber med:
- Bistå foreldre om deres rettigheter og hvordan de kan påvirke barnehagehverdagen.
- Bistå barnehager med informasjon og veiledning.
- Være foreldrestemmen og høringsinstans for Kunnskapsdepartementet.
- Sikre at foreldreperspektivet kommer tydelig frem i høringer og lovverk.
- Styrke foreldreengasjementet og foreldreinnflytelsen i barnehagen.
- Rådgivning til lokale foreldreutvalg som FAU og SU.