Hadsel kommune barnehageeier for kommunale barnehager, og har samtidig rollen som barnehagemyndighet. Til myndighetsrollen ligger ansvar for tilstrekkelig antall barnehageplasser, godkjenning, veiledning, tilsyn, samordnet opptak, finansiering med mer av alle barnehagene i kommunen.
Skille kommunal eier og myndighet
Etter barnehageloven § 11 første punktum skal kommunen likebehandle private og kommunale barnehager når den utfører oppgaver som barnehagemyndighet. Etter bestemmelsens andre punktum skal kommunen organisere oppgavene den har som barnehagemyndighet adskilt fra oppgavene den har som barnehageeier når dette er egnet til å ivareta tilliten til kommunens upartiskhet som barnehagemyndighet.
For å løse denne dobbeltrollen som både eier og myndighet, er oppgaver som myndighet lagt ut av lederlinjen til Oppvekstsjef. Eieroppgaver utøves av oppvekstsjef, mens myndighetsoppgaver ivaretas av kommunens innkjøpsansvarlig, som ikke er involvert i drift av barnehagene.
Kontaktinformasjon til kommunens barnehagemyndighet:
Mona Løveng
Innkjøper / Barnehagemyndighet
E-post: Mona.Loveng@hadsel.kommune.no
Direkte telefon: +47 41 70 43 99
De mest sentrale oppgaver som barnehagemyndighet har:
Godkjenning av barnehager
Kommunen avgjør søknad om godkjenning av barnehage etter en vurdering av barnehagens egnethet i forhold til formål og innhold, jf. §§ 1, 1a og 2. Kommunen kan ved godkjenningen sette vilkår for driften med hensyn til antall barn, barnas alder og oppholdstid.
Kommunen har ansvar for godkjenning av familiebarnehager. Godkjenningen omfatter virksomhetens organisering og det enkelte hjems egnethet som lokale for familiebarnehagedrift. Også friluftsbarnehager og åpne barnehager krever godkjenning av kommunen.
Barnehager som kommunen mener er egnet i tråd med formåls- og innholdsbestemmelsen, har rett til godkjenning. Dette gir lik rett til etablering for private og kommunale virksomheter. Men at en barnehage blir godkjent er ikke det samme som at de har rett til kommunal finansiering. Kommunen må i dimensjoneringen av behovet for antall barnehageplasser ta hensyn til barnehagenes vedtekter, tilflytting, brukernes ønsker og behov og behovet for plasser for barn over og under tre år. Mer informasjon om godkjenning av barnehager kan du lese om på Udir sine sider.
Søknad om godkjenning av barnehager sendes digital til Hadsel kommune
– lenke:
Dispensasjon fra utdanningskrav – pedagogisk leder og/eller styrer
Tilsyn med barnehager
Kommunen fører tilsyn med virksomheter etter barnehagelovens bestemmelser. Kommunen kan gi pålegg om retting av uforsvarlige eller ulovlige forhold ved godkjente eller godkjenningspliktige virksomheter.
Hadsel kommune deltar sammen med de andre Vesterålskommunene i felles regional ordning for tilsyn med barnehager – et arbeidsfellesskap for tydelig og praktisk skille mellom rollen som barnehageeier og barnehagemyndighet.
Dette kan du lese mer om i Regional overordnet tilsynsplan for myndighetsnettverk Vesterålen og Lødingen
Samordnet opptak
Kommunen har ansvar for at det gjennomføres et samordnet barnehageopptak i kommunen. Alle godkjente barnehager i kommunen skal samarbeide om opptak av barn. Kommunen skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess, der det tas hensyn til barnehagenes mangfold og egenart. Brukernes ønsker og behov skal tillegges stor vekt ved selve opptaket. Ved en samordnet opptaksprosess skal likebehandling av barn og likebehandling av kommunale og private barnehager sikres. Det er kommunens ansvar å oppfylle retten til barnehageplass.
Retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det blir søkt om barnehageplass.
Dersom barnet fyller ett år i løpet av august det året det vert søkt om plass, har barnet rett på plass fra august. Dersom barnet fyller ett år i september, oktober eller november det året det blir søkt, har barnet rett på plass innen utgangen av den måneden barnet er født. Retten til barnehageplass følger av barnehageloven § 16.
- Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt.
- Kommunen skal ha minimum ett opptak i året.
- Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen.
- Kommunen har ansvaret for at barn med rett til prioritet får plass i barnehage.
- Barn med nedsatt funksjonsevne har rett til prioritet ved opptak i barnehage. Det skal foretas en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne.
- Barn som det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester kap. 4, har rett til prioritet ved opptak i barnehage.
I Hadsel kommune er søknadsfrist til hovedopptak 1. mars hvert år. Hadsel kommune har ett årlig hovedopptak, knyttet til kommunens plikt til plass for barn med rett til barnehageplass fra nytt barnehageår. Etter tildeling av plasser ved hovedopptaket, gjennomføres det løpende opptak gjennom hele året. Det er leder i hver barnehage som tildeler plasser i egen barnehage ut fra kapasitet.
Økonomisk ansvar
Kommunen skal yte tilskudd til ordinær drift av ikke-kommunale barnehager i kommunen som var godkjent før barnehagesektoren ble rammefinansiert 1.1.2011. Kommunen kan yte tilskudd til barnehager som søker om godkjenning etter at barnehagesektoren ble rammefinansiert.
Barnehagetilskuddet finansieres av kommunenes frie inntekter (rammetilskuddet og skatteinntekter). Det vil si at det er kommunene som vedtar hvor mye de skal bruke på barnehager over sine kommunebudsjetter. Regler for tildeling av tilskudd er nærmere redegjort for av Udir (lenke)
1. januar 2022 overtok Utdanningsdirektoratet ansvaret for å føre økonomisk tilsyn med private barnehager fra kommunene. Det økonomiske tilsynet skal sikre at de private barnehagene bruker offentlige tilskudd og foreldrebetaling i tråd med regelverket.