Slik kan du dekke grunnleggende behov i tre døgn
Du bør være rustet til å klare deg selv i minst tre døgn dersom strømmen blir borte eller du blir isolert av dårlig vær. De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.
Men DSBs befolkningsundersøkelser viser blant annet at relativt få husholdninger lagrer drikkevann. Anbefalingen er å ha et beredskapslager med ni liter vann per person.
Jodtabletter
Ved radioaktivt utslipp anbefaler Helsedirektoratet jodtablett til målgrupper, som er barn, ungdom, gravide og ammende. Hadsel har lokalt lager av jodtabletter til barnehager og skoler. I tilfelle atomulykke på kjernekraftverk, krigshandlinger med atomvåpen eller utslipp fra båter med atomreaktor vil vi kunne bli utsatt for radioaktivt nedfall.
I dette nedfallet finnes radioaktivt jod som gir økt risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen, særlig for barn, unge, gravide og ammende. De nevnte målgruppene kan beskytte seg mot dette ved å ta én jodtablett. Jodtabletter beskytter kun mot radioaktivt jod, ikke andre radioaktive stoffer.
I en beredskapssituasjon bør man ha alt man trenger hjemme. Målet er å unngå unødvendig mobilitet som kan skape køer, uro og trengsel.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler derfor alle under 40 år å ha jodtabletter lagret hjemme som del av sin generelle beredskap.
Eksempler på beredskapslager:
- Ni liter vann per person
- To pakker knekkebrød per person
- En pakke havregryn per person
- Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
- Tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
- Noen poser med pålegg med lang holdbarhet per person
- Noen poser med tørket frukt, nøtter, kjeks og sjokolade
- Medisiner du er avhengig av
- Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming
- Grill eller kokeapparat som går på gass
- Ekstra ved, gass, parafin eller rødsprit til oppvarming og matlaging
- Stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe
- Fyrstikker eller lighter
- Varme klær, pledd og sovepose
- Førstehjelpspakke
- Batteridrevet DAB-radio
- Batterier, ladet batteribank og mobillader til bilen
- Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
- Tørke- og toalettpapir
- Litt kontanter
- Jodtabletter ved atomhendelser
- Ekstra drivstoff
Les mer egenberedskap og hva du bør ha hjemme på sikkerhverdag.no
Ulike språk
For å nå ut til innbyggere med annet morsmål enn norsk, er det laget brosjyrer om egenberedskap på arabisk, dari, engelsk, pashto, polsk, russisk, somalisk, tyrkisk og ukrainsk. Disse brosjyrene er tilgjengelig på servicetorget eller deles ut via voksenopplæringen. Tips gjerne en venn om disse brosjyrene.