Tilbygg = utvidelse av grunnflate på bygget, bygningsdel inntil bygningen
Påbygg = utvidelse av bygningen i høyden, grunnflate endres ikke
Underbygg = bygningsdel bygges under eksisterende bygning, eks. utgraving av kjeller
Følgende kan du stå ansvarlig for selv
Dersom du kan si ja til disse 2 punktene, kan du stå ansvarlig for tiltaket og søke kommunen selv:
- Ett enkelt tilbygg
- Bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) er under 50 m2
Følgende krever kvalifisert foretak
Må du si nei på noen av kulepunktene ovenfor, så må du ta kontakt med et profesjonelt og kvalifisert foretak som kan stå ansvarlig for søknaden til kommunen.
Noen råd om prosjektering av tilbygg
Husets og strøkets historie
Husk at ditt hus har en historie; det avspeiler den tidsepoke huset stammer fra og områdets økonomiske og sosiale status. Strøkets historie er en kvalitet i seg selv og hensynet til den eldre bebyggelsens arkitektur og stil skal derfor respekteres når en endrer eller utvider byggene.
Estetikk
Tilbygg bør enten tilpasses slik at det oppfattes som en videreføring av det eksisterende eller utformes slik at det framstår med et helt nytt arkitektonisk uttrykk.
Dersom husets opprinnelige arkitektur allerede er endret, kan tilbakeføring til opprinnelig uttrykk være en spennende utfordring.
Som hovedregel skal husets opprinnelige form komme klart fram etter tilbygging.
Pynt og staffasje (falske sprosser, spanske buer etc.) bør unngås – det enkle er ofte det beste. Material- og fargevalg tilpasses dominerende materialer (panel, belistning, vindusform o.l.) og farger på eksisterende bygg.
Arealplan – hvilke begrensninger gjelder på min eiendom?
Det vil være begrensninger i kommune- eller reguleringsplan på hva du kan bygge. Dette vil typisk være byggegrenser, begrensning i størrelse, høyde, takvinkel o.l. Pass på at tiltaket er innenfor disse begrensningene før du går i gang med planleggingen. Du får reguleringskart og reguleringsbestemmelser ved å kontakte kommunen, eller så finner du det på våre hjemmesider.
Dersom du skal bygge utover det arealplanene sier, må du søke om dispensasjon.
Plassering av tilbygget
Er det byggegrense på reguleringsplanen, skal bygningen ligge innenfor denne. Dersom det ikke er byggegrenser på kartet skal bygningen i utgangspunktet plasseres 4 meter fra nabogrense, jf plan- og bygningsloven § 29-4. Dersom grensene ikke er klart merket skal kommunens oppmålingsavdeling kontaktes.