Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Beredskap ved radioaktivt nedfall

Egenberedskap 2022-03-04

I lys av situasjonen i Ukraina, har Hadsel kommune hatt beredskapsmøte. – Det er lite sannsynlig at Hadsel skal bli rammet av akutt radioaktivitet, men det er naturlig at vi går gjennom rutinene våre, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.

Hadsel kommune har fredag ettermiddag hatt beredskapsmøte for å gå gjennom sin beredskap knyttet til mulig radioaktivt nedfall. Bakgrunnen er kamphandlingene ved kjernekraftverk i Ukraina.

Sannsynligheten for akutt, farlig radioaktivitet i Norge er fortsatt svært lav. Det er likevel nyttig å være forberedt, selv på en usannsynlig situasjon. Norske myndigheter ønsker, helt uavhengig av situasjonen i Ukraina, at alle innbyggere skal ha et eget beredskapslager som gjør at de kan klare seg selv i tre døgn i en krisesituasjon. Vann, mat og varmekilde ved strømbrudd er eksempler på noe av det du bør ha.

Hele listen over hva vi ønsker at alle har som en del av egenberedskapen, finner du her: https://www.sikkerhverdag.no/

Det har vært mye oppmerksomhet rundt jod-tabletter i forbindelse med invasjonen av Ukraina.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har sagt at det er «svært lite sannsynlig» at det vil bli behov for jodtabletter i Norge, på grunn av den lange avstanden fra Ukraina.

- Skulle det skje noe i Ukraina som gjør at radioaktivt avfall vil komme i retning av Norge, vil det være tilstrekkelig tid til å komme seg hjem fra jobb, skole og barnehage før radioaktiviteten når Nord-Norge, sier Bleidvin.

- Å komme seg innendørs og ha mat, drikke, medisiner og det du trenger for å holde deg innendørs i minst 48 timer vil være langt viktigere enn jod-tabletter. Selv om sjansen er liten for at Norge blir rammet, er dette en god anledning til å gå gjennom beredskapen sin, sier Bleidvin.

Tip a friendTips en venn