I forbindelse med dagens gudstjeneste 16.mai i Hadel kirke ble minnesmerket over falne i krigen bekranset av kultursjef Kari Ann Olsen Lind. Deler av Stokmarknes blandakor sang, både før og etter bekransingen. Her følger talen i sin helhet. |
Kjære alle sammen
Pinsa er kirkas fødselsdag. I år går vi fra å feire pinse, til å feire Norges nasjonaldag i morgen på selveste 17.mai.
Tradisjonen i Hadsel er at vi har hedret de som falt i 2. verdenskrig fra Hadel, ved å legge ned krans ved bautaen her ved Hadsel kirke på 17.mai. Fra og med 2011 innførte regjerningen at 8.mai skulle være en dag å hedre alle veteraner og deres familier fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner. Frigjøringsdagen er en dag som også betyr mye for vår ordfører Siv Dagny Aasvik, og fra neste år vil denne dagen bli markert også i Hadsel.
I dag har jeg som kultursjef fått den ære å bekranse minnesmerket, for å hedre dem som måtte bøte med sitt liv, for at Norge kunne fortsette som et fritt og selvstendig land etter 1945. Ser vi oss vel 70 år tilbake i tid bodde det over 10.000 mennesker i Hadsel, fordelt på om lag 2000 husstander. Mange av dem livnærte seg på hva jord og hav kunne gi. Rene krigshandlinger ble distriktet forskånet for, man mange familier ble likevel berørt da mange unge menn måtte reise for å kjempe i krigen. Et femtitalls Hadselværinger mistet livet som følge av krigshandlingene i perioden 1940 til 1945. Noen av dem falt i slaget om Narvik, mens de fleste var ofre for torpedering og bombing av skip på havet og langs kysten. I tillegg ble flere arrestert både under og etter okkupasjonen. Så flere hundre Hadselværinger fikk ettervirkninger av opplevelser fra Narvikfronten, og ikke minst som sjøfolk i krigsherjede farvann og langs kysten. Så med vel 2000 husstander, så skjønner man at de fleste var berørt direkte eller indirekte i disse vanskelige krigsårene. Men det er også verd å merke seg at etter annen verdenskrig, har over 100.000 nordmenn tjenestegjort i ulike internasjonale operasjoner.Den friheten vi skal feire i morgen er det ikke alle som er så heldige å oppleve.
Så la oss tenke på dem som har kjempet og de som kjemper for et fritt og selvstendig land.
Det står stor respekt for den innsatsen som legges ned, og som ble lagt ned i Norge fra 1940 til 1945.
Bekransing.
Deler av Stokmarknes blandet kor synger tre vers av nasjonalsangen med de fremmøtte.