Fra venstre Gro Rønning-Nyvold, ledende helsesøster i Hadsel kommune, og helsesøstrene Britha Hessen, Linda Barstad Ellingsen og Jill Strand. |
Denne høsten inviterer Hadsel kommune til gruppeveiledning for dem som vil lære mer om foreldrerollen og få et enda bedre forhold til barnet sitt.
Gjennom åtte samlinger, med oppstart i slutten av september, skal foreldreveiledningsprogrammet ICD (International Child Development Programme) igjen tilbys gratis til hadselværinger. For første gang på åtte år.
– Vi opplever at det er et veldig stort behov for den typen foreldreveiledning. Det handler om hvordan en som forelder skal få et enda bedre forhold til barnet og spille på de ressursene som allerede er der. Vi er sertifiserte veiledere og vært det i mange år, men har ikke aktivt driftet grupper siden 2011. Men vi har brukt elementer av det i vår daglige jobb, forteller ledende helsesøster Gro Rønning-Nyvold.
Samspill, kommunikasjon og grensesetting
Med seg til å arrangere programmet har hun Jill Strand, Linda Barstad Ellingsen og Britha Hessen, alle helsesøstre i Hadsel kommune.
– Vi ønsker å tilby to grupper, den ene for foreldre med barn i alderen null til ti år og den andre fra ti til atten år. Tirsdag til den ene gruppa og torsdag til den andre. Møtene vil foregå mot slutten av ordinær arbeidsdag, opplyser Rønning-Nyvold.
– Hvem bør melde seg på?
– Alle. Uansett så tenker vi at de fleste har et eller annet de kan bidra med i gruppa, samtidig som de kan lære noe i løpet av et slikt tilbud. Det går på regulering, samspill og kommunikasjon. Ulike måter å sette grenser på, sier Strand.
– Det å oppdra og ha ansvar for omsorgen til barn kan for alle være utfordrende av og til. I tillegg kan ting som tas opp i gruppene gi folk en erkjennelse av at «dette gjør jeg bra». Dette er bekreftelser som det er godt å få nå og da, sier Barstad Ellingsen.
Del av en større studie
Selv om «alle» oppfordres til å melde seg på innen fristen 1. september, bør deltakerne ha med seg en god dose motivasjon inn i veiledningsprogrammet.
– I gruppemøtene er det gruppediskusjoner. Vi bruker eksempelvis en del filmsnutter som vi ser på sammen og diskuterer etterpå. Det blir i tillegg hjemmeoppgaver som foreldrene skal prøve ut på sine barn og se hva de får ut av det, sirer Hessen.
Ikke bare er deltagelsen gratis for dem som melder seg på, det kan til og med vanke en liten slump penger for å være med.
– Vi er med i en studie som gjennomføres av Folkehelseinstituttet som skal se på effekten av denne typen foreldreveiledning. Det betyr at de foreldrene som melder seg på må være villige til å svare på tre spørreskjemaer. For hvert skjema de fyller ut får de 500 kroner. Så Må deltakerne må beherske norsk skriftlig, så de kan svare på skjemaet, forteller Strand.
Oppstart blir i uke 39, altså 24. og 26. september.
– Vi har ikke lagt kabalen helt for de åtte samlingene, men det vil ikke være mange ukers opphold mellom hvert møte. Altså blir det stort sett ukentlig, sier Rønning-Nyvold.
For påmelding eller spørsmål ta kontakt med helsestasjonen 76164220 eller send mail til gro.ronning.nyvold@hadsel.kommune.no
LES MER OM ICDP HER: https://www.icdp.no/hva-er-icdp/