Feiret funksjonell førtiåring
-Kunne du tenke deg å tegne Hadsel rådhus, sa stemmen i telefonen. Arkitekt Johan Berntsen fikk sitt livs oppdrag på en måte som aldri hadde vært mulig i dag.
Sortlandsarkitekt Johan Berntsen var en etablert arkitekt, men hadde bare jobbet med et par bygninger på Stokmarknes på midten av 70-tallet, da han fikk en overraskende telefon.
-Kunne du tenke deg å tegne Hadsel rådhus, spurte han som den gang var rådmann i Hadsel, Hartvig A. Waag, sa Berntsen under 40-årsfeiringen av Hadsel rådhus den 10. september.
-En gang i livet
Rådhuset ble offisielt åpnet den 9. september 1978. Nøyaktig 40 år og 1 dag senere hadde dagens rådmann Ola Morten Teigen og ordfører Siv Dagny Aasvik invitert både arkitekt Johan Berntsen, pensjonist Helene Breivik og dagens ansatte på rådhuset til kakefeiring.
-Det kunne aldri skjedd på den måten i dag, at en får en oppringing om å tegne et rådhus. Det å få tegne et rådhus var stort, noe som bare skjer en gang i ens liv, sa Berntsen.
Han fortalte at den daværende rådmannen måtte ta i bruk kreative budsjettmetoder for å få byggeprosessen i gang.
-Waag sa at bygget skulle koste 12,8 millioner og ikke mer. Jeg sa at det ville koste mer, og Waag sa at: Ja, men på papiret skal det stå 12,8 millioner, ellers får vi det ikke gjennom, sa Berntsen.
Fikk gnagsår av hverandre
Bygget endte opp med å koste ca. 18 millioner, noe arkitekten mener tilsvarer omtrent 180 millioner kroner i dagens kroneverdi. I dag er bygget helt nedbetalt.
-At vi har et gjeldsfritt bygg gjør at vi har blant de laveste kostnadene til administrasjonsbygg i hele Norge. Det er også i relativt god stand og fungerer fortsatt til formålet. Det er funksjonelt, oversiktlig og har den kapasiteten vi trenger, sa rådmann Teigen.
Pensjonist Helene Breivik fortalte om overgangen fra det som den gang var herredshuset i Hadsel, en bygning som i dag er bedre kjent som «Blinken», hvor kulturskolen inntil nylig holdt til.
-På herredshuset satt vi så nært at vi nesten fikk gnagsår av hverandre. Skulle én opp, så måtte alle reise seg, sier Breivik.
Hun fortalte også om selve flyttingen, som ville fått enhver HMS-ansvarlig til å rive seg i håret i dag. Blant annet fikk Breivik, som jobbet på rådmannskontoret, jobben med å holde på en safe, som ingen av flyttefolkene ville ta ansvar for. Flyttelasset ble fraktet med traktor og henger, og Breivik sto bakpå og holdt på safen.
Rådhus og arrest
På rådhuset i dag jobber det fortsatt fire personer som var med på innflytningen til det nye rådhuset i 1978. Eva Bjørgan husker hvordan all plassen på det store rådhuset gjorde inntrykk da de flyttet inn. På det gamle herredshuset de flyttet fra var det også arrest og de både hørte og så hver gang det var folk i arresten.
-Rådhuset har alltid vært funksjonelt, tenk at det er originale gulvbelegg, sa Bjørgan i sin tale i kantina.
Funksjonelt var et ord som gikk igjen om 40-åringen. Ordfører Siv Dagny Aasvik beskrev det som et bygg som symboliserer selvstyre og makt.
-Rådhuset er et sted du går for å få hjelp med mange spørsmål. Det har tradisjonelt vært et sted der du går til tannlegen og får trukket dine første tenner. Og det er et sted der de viktigste beslutningene i Hadsel blir tatt, sa Aasvik.
Hun sa også at det viktigste ved feiringen av rådhuset er å markere stolthet over de ansatte som hver dag gjør Hadsel til et bedre sted å leve, å satse, å drømme og jobbe.