Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Sist oppdatert 22. sep. 2021 kl. 19:05

Informasjon om koronasituasjonen fra Hadsel kommune

Hadsel kommunes koronatelefon:  417 04 502 (åpen hverdager 08.30-11.00 og 13.00-14.30)

Informasjon om koronavaksinering (vaksinasjonstelefon: 41 70 44 45, betjent hverdager 12.00 - 15.30). 

Klikk her for venteliste og timebestilling

Information in English

Les mer...

– Unødvendige fritidsreiser tilrådes ikke i påsken

COLOURBOX 43693645  2 2021-03-12

En samlet kommuneoverlegestand i Lofoten og Vesterålen opplyser fredag kveld at de ser med bekymring på smitten som øker betydelig rundt oss. 

– Vi nærmer oss nå en påske, der sikkert mange har tenkt å besøke venner, familie eller ta seg en velfortjent ferie. Vi mener at med den smitten som vi ser nå i Norge er det ikke tilrådelig med unødvendige fritidsreiser denne påsken, heter det i en felles uttalelse fra kommuneoverlegene i regionen.

De peker videre på at regjeringen fredag ettermiddag (12. mars) holdt en pressekonferanse med klare råd til befolkningen angående påsken.

 

Disse er:

 

Reiser

• Reiser utenlands frarådes, med mindre de er strengt nødvendige. Unngå unødvendige reiser i Norge.

• Reise til (egen/lånt/leid) fritidseiendom kan likevel gjennomføres dersom du er særlig påpasselig med smittevern underveis og på feriestedet. Reis da med de du bor med eller tilsvarende nære, gjør helst innkjøpene før avreise og hold avstand til andre.

• Det er viktig å undersøke hvilke tiltak som gjelder i kommunen man oppholder seg i, for eksempel via kommunenes nettsider eller helsenorge.no.

• Hvis du reiser til en kommune med mindre strenge tiltak enn hjemkommunen din, bør du som hovedregel følge anbefalingene som gjelder hjemme.

• Hvis du er i karantene, eller venter på testsvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte.

• Er du på hytta og blir syk, bør du reise hjem. Hvis du blir ringt opp og satt i karantene, bør du dra hjem.

• Du kan reise på hotell innenlands, men hold avstand til andre gjester, og begrens opphold i fellesarealene. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du ikke reise på hotell eller liknende overnattingssted der mange samles.

• Det anbefales ikke å gå fra hytte til hytte, siden dette innebærer betydelig økt risiko for smittespredning.

• Dersom ubetjente hytter skal benyttes, bør det være mulig å reservere på forhånd, slik at ikke flere husstander/reisefølger er der samtidig.

• Dersom hytter ligger vanskelig tilgjengelig, og behov for helsehjelp og mulighet for karantene/testing kan medføre utfordringer for lokale helsemyndigheter, bør det lokalt vurderes om slike hytter bør anbefales stengt.

• Ved strengt nødvendige utenlandsreiser (for eksempel barn som skal besøke foreldre i annet land), er det svært viktig å være forsiktig på reisen og å overholde karantenebestemmelsene og krav om testing når man kommer tilbake. 

• Reiselivsaktører bør vurdere å begrense tilgang til fellesarealer, for å redusere smitterisikoen og gjøre det lettere å overholde smittevernanbefalingene.

 

Sosialt

• Du bør unngå flere enn 10 sosiale kontakter i uken.

• Du bør unngå besøk av mer enn 5 personer i eget hjem. Dersom hjemkommunen din anbefaler å unngå besøk, bør du følge dette rådet, enten du er hjemme, på hytta eller annet sted.

• Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak frarådes overnattingsbesøk i påsken. Barn og unge under 20 år og aleneboende kan likevel ha overnattingsbesøk av 1-2 faste venner.

• Velg helst utendørsaktiviteter. Unngå å oppsøke steder der mange er samlet, og der det ikke er lett å holde avstand, som serveringssteder, skistuer, varmestuer, lekeland, badeland og liknende. Du kan besøke alpinanlegg, men unngå trengsel.

 

Reiseaktivitet må vurderes

– Vi kommuneoverlegene ønsker å presisere at det er særdeles viktig å vurdere nødvendigheten av reiseaktivitet nå, men ønsker å presisere at det å reise hjem til sin nær familie i påsken kan betraktes som en nødvendig reise for de fleste, heter det i uttalelsen.

Kommuneoverlegene påpeker videre at om man reiser fra et område med mye smitte, er det veldig viktig å følge de strengeste smittevernreglene, unngå kontakt med andre enn de som er i den husstanden du reiser til, og at man velger utendørsaktiviteter. Hvis man får symptomer ta raskt kontakt for vurdering til test, og hold deg unna andre mennesker.

Tip a friendTips en venn