Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Sist oppdatert 22. sep. 2021 kl. 19:05

Informasjon om koronasituasjonen fra Hadsel kommune

Hadsel kommunes koronatelefon:  417 04 502 (åpen hverdager 08.30-11.00 og 13.00-14.30)

Informasjon om koronavaksinering (vaksinasjonstelefon: 41 70 44 45, betjent hverdager 12.00 - 15.30). 

Klikk her for venteliste og timebestilling

Information in English

Les mer...

- Hold deg i ro i påsken

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin

- Påsken er høysesong for å samles i familien på tvers av landet, og for å være ute i fjellet og naturen. Men akkurat denne påsken  vi velge annerledes.

2020-04-01

Dette er den klare oppfordringen fra Anders Svensson, kommuneoverlege i Bø, og hans kollegaer i regionen.

For tiden mottar kommunene i Vesterålen og Lofoten flere henvendelser om folk som vil legge påsketuren hit. Studenter vil hjem og treffe familie og gamle venner. Turister vil på topptur og skreifiske. Det er også mye trafikk over grensa til Sverige for handel og skiaktiviteter. Kommuneoverlegene er bekymret for konsekvensene dersom mange gjør alvor av planene.

- Når var det smitten virkelig kom til Norge og spredte seg? I stor grad var det rundt vinterferien, da mange var i Alpene på skitur, og uforvarende tok smitten med seg hjem. En storstilt påskeutfart vil kunne gi akkurat samme ødeleggende effekten internt i Norge, sier Ingebjørn Bleidvin, kommuneoverlege i Hadsel.

- Bedrifter går konkurs og livsverk ligger i grus. Nasjonen vår har den høyeste arbeidsledigheten siden krigen. Mange ofrer nå veldig mye for å begrense smittespredningen. I en slik sammenheng må hver enkelt spørre seg hvor viktig det er at akkurat du drar på påsketur akkurat nå, sier Bleidvin.

Kommuneoverlegene understreker at det er vanskelig å anslå hvordan smitten vil spre seg og øke fram til påsken. Selv om situasjonen er bra akkurat nå, kan mye endre seg på to uker.

- Akkurat nå ligger hundre mennesker i Norge på respirator på grunn av korona. Vi har et veldig sårbart helsevesen her vi bor, og ikke minst gjelder dette sykehusene. To-tre intensivpasienter ekstra er en veldig stor belastning, sier Mette Røkenes, kommuneoverlege i Sortland

Fylkesmannen i Nordland har i sine tilbakemeldinger til sentrale myndigheter uttrykt stor bekymring for at påskeutfart kan medføre at viktige redningsressurser, særlig helikoptrene, blir satt ut av spill.

- Værforhold kan fort gjøre at vi ikke kan få assistanse fra helikopter eller ambulansefly.  Forrige uke tok det 10 timer å frakte en smittet pasient fra sykehuset i Lofoten til Bodø, påpeker Røkenes.

- Unntak vil alltid finnes. Vi forstår selvsagt om noen reiser for å besøke nær slekt som ligger på det siste, og bebreider ikke noen for det. Vi har ikke innreiseforbud. De må fortsatt følge karantenereglene, men vi verken kan eller vil komme med reaksjoner mot de som er i slike situasjoner, understreker Bleidvin. 

-  Dette er snakk om sjeldne tilfeller. Karantenereglene og reiserådene er myntet på det store flertallet av fritidsreisende og studenter, ikke personer som har viktige oppdrag for næringslivet eller alvorlig sykdom i familien, sier han.

- Besøk av slekt og venner får vi ta igjen når denne tiden er over.  Vi håper så mange som mulig kan kose seg hjemme. Kjøp et brettspill, som Erna sa. Eller legg et puslespill, bygg en snømann, eller gå en tur i lysløypa, avslutter Svensson.

 

Kommuneoverlegenes råd for påsken:

  • Det er, per i dag, lovlig å reise inn til regionen, men du må være i karantene mens du er her om du kommer fra Trøndelag eller lenger sør. Det er også lov å reise ut av regionen igjen, men bruk av offentlig transportmiddel er brudd på karantenebestemmelsene. 
  • Vi oppfordrer sterkt til å ikke driv med risikoaktiviteter som kan utløse redningsaksjoner. Hold deg til langrenn!
  • Ikke reis til Sverige: Smittesituasjonen der er mindre oversiktlig, og per nå har de betydelig flere døde enn Norge i forhold til innbyggertall.
  • Opphold på hytter utenfor egen kommune er forbudt, og kan bli bøtelagt. Det gis ingen dispensasjoner.
  • La barn ha 1-2 faste lekevenner som er de samme gjennom perioden. Snakk sammen blanmt foreldrene så ingen havner utenfor.
  • Unngå forsamlinger på flere enn 5 mennesker hvis det ikke er snakk om medlemmer av samme husstand/familie.

Tip a friendTips en venn